Hvordan bliver en bog til?

Formidlingsfællesskabets forfattere udgiver bøger via en print-on-demand-løsning og det er der mange grunde til.

Gode grunde til print-on-demand

Blandt andet:

  • at det er mere miljøvenligt, fordi der ikke bliver smidt en masse bøger ud. Der trykkes først en bog, når den er bestilt, der bliver altså hverken brugt papir, tryksværte, transport eller en masse lagerplads, før en bog er købt
  • som selvudgivere behøver vi ikke have et stort varelaget, for vi kan altid bestille en bunke bøger, inden vi skal ud og læse op eller holde foredrag
  • det er hurtigt, så som forfatter kan vi udgive flere bøger om året, fordi der ikke går så lang tid fra vi har bogfilen klar, til bogen er trykt

Helt nyt trykkeri

De fleste af Formidlingsfællesskabets bøger bliver trykt hos BoD – Books on Demand, og de har netop taget et helt nyt trykkeri i brug.
Det er ret fascinerende at se sådan et kæmpe maskineri som et spritnyt trykkeri er, hvor man bemærker, at der faktisk skal en del mennesker til at få det til at køre som det skal, også når de nytrykte bøger sendes videre i systemet ud til læserne. Og det gør de med det samme.

Print-on-demand

Se selv med HER (åbner i YouTube)

Én bog eller mange betyder ikke noget. Bog eller bøger bliver trykt og ekspederet i, hvad der ligner kæmpe kopimaskiner, fordi det er det. Det betyder det går hurtigere, mens kvaliteten stadig er i orden, og det med farver ikke er det mareridt – og den enorme omkostning – det var engang.

Miljørigtigt

Print on demand er miljørigtigt – der bruges ikke ressourcer på bøger, der ikke er solgt. Nogle har endda været ude med en ide om, at der skulle stå en printer hos boghandleren, og så kunne man nøjes med at sende en fil. Sådan bliver det måske i fremtiden, men vi er ikke helt der endnu. Som det er ret tydeligt fra den her video, så er det ikke praktisk muligt, når der også skal trykkes omslag, limes, lamineres, skæres osv. En tur fra vores fantasi til din postkasse kommer den her vej rundt, hvis du foretrækker en papirbog.

trykkeri

Både fordele for læsere og forfattere

Konsekvensen for os som forfattere er, at vi kan lave et testoplag på et eneste eksemplar for at se resultatet og læse korrektur – og gøre det flere gange én bog ad gangen. Vi kan udgive selv uden at aflevere måske 85% til et forlag eller selv skulle betale for et helt oplag på  mange tusind bøger. Bøgerne trykkes og distribueres til hele verden og kan bestilles fra New York til Singapore til levering pr. post eller i en boghandel. Vi kan se på valutaoplysningerne, at vores bøger købes så langt væk som Australien og Kina.
Som forfatter skriver vi, uploader, BoD registrerer, sender pligteksemplarer, salgsinfo osv., trykker, sender… hvor nemt kan det blive?

Skal det være endnu nemmere, så skal vi tale om e-bøger. De er både nemmere og hurtigere, og dem kan forfatteren lave helt selv. Vi uploader, du downloader, så hverken papir, tryksværte, transport eller lagerplads. Valget er dit, papirbøger eller e-bøger. Hvad foretrækker du?